Tromsø havn er en av Norges største fiskeri- og cruisehavner. Her fra havneterminalen Prostneset, som årlig betjener vel 1 million passasjerer.

Kystverket krever svar om havneutbytte

Tilsynsmyndigheten spør seg om Tromsø kommunes krav om millionutbytte fra Tromsø havn KF er lovlig.

Publisert

Kommunestyret i Tromsø har budsjettert med årlig utbytte på 24 millioner kroner fra Tromsø havn i perioden 2024–2027. Utbyttekravet har ført til betydelige gnisninger mellom havnestyret og kommunestyret. 

Nå ber Kystverket Tromsø kommune redegjøre for hvordan den forholder seg til havne- og farvannsloven. Det gjelder både plikten til å holde tilbake tilstrekkelige midler til havnevirksomhet og lovkravet om at utbytte må foreslås av havnestyret.

– I Tromsø ser vi at det er en sak om utbytte fra havna, og vi ønsker å følge med på saken, sier direktør Sven M. Tønnessen i Kystverket til iTromsø.

Tilsynsmyndigheten har gitt Tromsø kommune frist til 23. september med å svare.

Lovendring åpnet for utbytte

Tidligere hadde man en bestemmelse i havne- og farvannsloven om at inntekter og kapital i havnevirksomheten ikke kunne brukes til andre formål enn havnevirksomhet. Det ble endret da ny lov trådte i kraft i 2020.

Den nye loven åpnet for at eierkommunen(e) kunne ta ut verdier fra havneselskapet dersom det var satt av midler til forsvarlig drift

I desember 2021 vedtok kommunestyret i Tromsø en ny eierstrategi for Tromsø havn, der det sto at eier forutsetter et årlig utbytte fra selskapets forretningsmessige drift på 60–80 prosent av årsresultatet.

Vedtaket ble umiddelbart problematisert av havnestyret, som mente det både dels strider mot kommuneloven og at det på sikt vil svekke selskapet. «Tromsø havns innspill er ikke hensyntatt og administrasjonen har ikke fått noen forklaring på hvorfor», heter det i møteprotokollen fra havnestyret.

Må foreslås av havnestyret

Den nye havne- og farvannsloven presiserer at det er opp til havnestyret å foreslå utbytte, og at det siden vedtas av kommunestyret. Begrensningen er nedfelt også i Tromsø kommunes eierstrategi for Tromsø havn.

«Formålet (...) er å sikre at utdeling ikke finner sted uten at både havnestyret og kommunestyret i rett rekkefølge begge har vurdert om gjenstående kapital og inntekter er tilstrekkelig for den vedtatte fremtidige havnedriften», skriver Tønnessen i brevet til Tromsø kommune.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) skriver i en e-post at han har full tillit til styret i Tromsø havn, og følger selvfølgelig lovens bestemmelser om utbytte til havna.

– Som ordfører er jeg opptatt av rammebetingelser for vår kommune og våre kommunale foretak. Kommunestyret har bedt om ekstraordinært utbytte fra sine selskaper. Det er opp til selskapenes styrer som ser på mulighetene for utbytte. Det er styret i Tromsø havn som sier at de har økonomi til å betale – vi skal ikke overkjøre dem, sier Wilhelmsen.

Havne- og farvannsloven §32

Det kan deles ut verdier fra den kommunale havnevirksomheten dersom det er avsatt tilstrekkelige midler til drift og vedlikehold av havn, samt midler til investeringer som er direkte knyttet til tjenesteyting rettet mot fartøy, gods- og passasjerhåndtering. Som utdeling regnes enhver overføring av verdier som direkte eller indirekte kommer eieren til gode.

Uttak av overskudd eller annen utdeling av midler fra kommunal havnevirksomhet organisert som aksjeselskap, interkommunalt selskap eller kommunalt foretak kan bare besluttes av virksomhetens eierorgan etter forslag fra styret.

Powered by Labrador CMS