Ordfører Hugo Jacobsen (Ap) i Lødingen fikk flertall i formannskapet for å anke lagmannsrettens avvisning av anken på tingrettens dom.

Lødingen kjemper for å renvaskes i topplederstrid

Tingretten dømte Lødingen for å ha misbrukt styringsretten da de fjernet kommunedirektøren. Lagmannsretten har avvist kommunens anke, men nå går saken til Høyesterett.

Publisert Sist oppdatert

– Mot én stemme besluttet formannskapet i Lødingen å lytte til mitt råd om å anke saken til Høyesterett, sier KS-advokat Frode Lauareid. 

Han bistår Lødingen kommune i rettstvisten mot tidligere kommunedirektør Liv-Hege Martinussen.

«Dårlig saksforberedt»

Fakta

I april i fjor ble Liv-Hege Martinussen fjernet på dagen fra stillingen som kommunedirektør i Lødingen.

Kommunen viste kun til at kommunedirektøren har frasagt seg sitt stillingsvern, og utover dette ikke begrunnet fjerningen av kommunedirektøren.

Den tidligere kommunedirektøren saksøkte kommunen for brudd på saklighetsnormer ved bruk av styringsretten, og ærekrenkelser.

Midtre Hålogaland tingrett konkluderte med at kommunen hadde misbrukt sin styringsrett.

I mai ble Lødingen kommune dømt for å ha misbrukt styringsretten, da de fjernet kommunedirektør Liv-Hege Martinussen på dagen i april 2023. 

Kommunen anket dommen til lagmannsretten. I starten av september avviste lagmannsretten saken, fordi retten mener det er klar sannsynlighetsovervekt for at anken ikke vil føre fram.

«Lagmannsretten er enig i tingrettens vurdering, og finner for sin del at det ikke er tvil om at saken som ledet til vedtak om Martinussens fratreden var så dårlig forberedt og saksbehandlet at vedtaksorganet – kommunestyret – ikke hadde forsvarlig grunnlag for sin avgjørelse», skriver lagmannsretten i sin beslutning.

Ordfører ville anke

Bak lukkede dører behandlet formannskapet i Lødingen spørsmålet om lagmannsrettens avvisning skulle ankes eller ikke. Av protokollen kommer det fram at Stine Ytterstad (H) mente at en anke til Høyesterett vil medføre økte sakskostnader for kommunen, og det kan skade kommunens omdømme.

«Høyre mener derfor at dette er noe kommunestyret, som øverste organ i Lødingen kommune, må ta stilling til», står det i forslaget fra Ytterstad.

Høyre-representanten var alene om å støtte sitt forslag. Ordfører Hugo Jacobsen (Ap) fikk flertall for sitt forslag om at saken skulle ankes.

Ser prinsipiell betydning

KS-advokat Lauareid mener at lagmannsrettens beslutning er feil. Han mener blant annet at saken er av prinsipiell betydning.

– Jeg mener at denne saken har betydning langt utover Lødingen kommune, og er det slik at en sak reiser prinsipielle spørsmål, så skal den føres av lagmannsretten, sier Lauareid.

– Må høre vitnene

Lagmannsretten har i sin beslutning pekt på at det i tingrettens dom er tydelig hva som kom fram under bevisførselen i tingretten. 

Dette er Lauareid kritisk til.

– Lagmannsretten kan ikke bare gå god for tingrettens vurdering av vitnene. Lagmannsretten må selv høre vitnene og gjøre opp en selvstendig vurdering av hva som kommer fram, sier Lauareid.

Han mener at beslutningen om å anke saken til Høyesterett kan avgjøres av formannskapet.

– Kommunestyret har allerede besluttet at saken skulle ankes til lagmannsretten, så jeg mener det er et rent prosessuelt spørsmål om avvisningen skal ankes til Høyesterett, sier Lauareid.

Powered by Labrador CMS