Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte er urolig over de høye sykefraværstallene.

Nav-sjefen om skyhøyt sykefravær: – Alle steiner må snus

Sykefraværet var på 7,1 prosent i andre kvartal og er på det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009, viser nye tall. – Alvorlig, sier Nav-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Sykefraværet på 7,1 prosent utgjorde 10,6 millioner tapte dagsverk i 2. kvartal.

Cirka 1,7 millioner av disse skyldtes egenmeldt sykefravær, mens om lag 9 millioner skyldtes det legemeldte sykefraværet, viser sesongjusterte tall fra sykefraværsstatistikken.

Nav-sjef Hans Christian Holte sier at alle steiner nå må snus for å finne ut hvordan flere kan hjelpes med å stå i jobb.

– Sykefraværet fortsetter å øke fra et allerede høyt nivå, og det er alvorlig. Det er fremdeles sykefravær med psykiske plager som øker mest, og det gir store utslag i statistikken fordi disse fraværene ofte er langvarige, sier han.

Psykiske lidelser øker

Det legemeldte sykefraværet økte fra 5,5 prosent i 2. kvartal 2023 til 5,9 prosent i 2. kvartal 2024. Dette er det høyeste tallet siden 2009 da Norge var preget av svineinfluensa.

– Økningen skyldes at det er flere sykmeldte, samtidig som de sykmeldte i gjennomsnitt er lenger borte fra jobb. Samlet bidrar dette til en betydelig økning i sykefraværsprosenten, sier Holte.

Det er sykefraværet grunnet psykiske lidelser som øker mest, og det tilsvarer over en firedel av sykefraværsdagene.

– Oppsiktsvekkende

Det er enkeltdiagnosen «psykiske symptomer/plager» som øker mest i 2. kvartal, og den utgjorde 24 prosent av gruppen psykiske lidelser.

Nav-sjef Holte kaller dette oppsiktsvekkende og alvorlig.

– Det er uvisst hva denne økningen skyldes, og antakelig er det svært sammensatt. Vi trenger en bedre forståelse av årsakene til denne utviklingen, sier han.

Selv om psykiske lidelser øker, er det muskel- og skjelettlidelser som er den vanligste årsaken til sykefravær og utgjør 33 prosent.

Økning blant unge voksne

Det er kvinner som har det høyeste sykefraværet, med 7,7 prosent. Dette er det høyeste legemeldte sykefraværet kvinner har hatt i et 2. kvartal de siste 20 årene.

Sykefraværet øker som regel med alderen, og det er høyest i aldersgruppen 60–64 år. Men det var blant yngre i aldersgruppen 25–39 år at sykefraværet økte mest i 2. kvartal.

Helse- og sosialtjenester har fortsatt det høyeste sykefraværet, og det økte fra 8,1 prosent i 2. kvartal 2023 til 8,6 prosent i 2. kvartal 2024. Over 2,4 millioner dagsverk gikk tapt i siste kvartal innen helse- og sosialtjenester.

Powered by Labrador CMS