Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) åpner for at turistskatten sesongjusteres, men vil ikke la kommunene saldere budsjettene med inntekten.

Nekter kommunene å bruke turistskatt til  hva de vil

Kommunene skal bare kunne bruke turistskatt til turistrelaterte formål, ifølge regjeringens justerte lovforslag.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Næringsminister Cecilie Myrseth presenterte torsdag et justert forslag til turistskatt.
  • Forslaget inkluderer et kommunalt besøksbidrag på 3 prosent for overnatting.
  • Inntektene skal kun brukes til reiselivsrelaterte fellesgoder.
  • Regjeringen planlegger også å utrede besøksbidrag fra cruisevirksomhet.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, og kvalitetssikret av en journalist.

Torsdag la næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) fram regjeringens justerte forslag til turistskatt. 

Regjeringen foreslår nå et kommunalt besøksbidrag på 3 prosent på alle former for overnatting mot betaling, inkludert hotell, camping og Airbnb.  Turistskatten vil være frivillig å innføre for kommuner som mener de har et slikt behov.

– Skal reiselivsnæringen fortsette å vokse, må dette skje innenfor bærekraftige rammer. Vi må ta tak i utfordringene. Besøksbidrag er innført i mange land i Europa. Betaling i forbindelse med overnatting er den vanligste formen for besøksbidrag i de landene som har valgt å innføre dette, sier Myrseth i en pressemelding. 

Får ikke bestemme selv

Lovforslaget har gjennomgått flere endringer etter høringsrunden, der departementet mottok rundt 400 innspill. Endringene er gjort for å møte noen av innvendingene fra overnattingsbransjen, kommunene og plattformselskapene som formilder overnattingstjenester:

  • For å redusere belastningen for overnattingsbransjen, reduseres satsen fra 5 til 3 prosent. 
  • Etter ønske fra flere kommuner, åpnes det for at besøksbidraget kan sesongjusteres. 

I tillegg stiller regjeringen nå krav om at kommunene må utarbeide en plan for bruken av inntektene. Pengene kan ikke brukes til å saldere kommunale budsjetter. De skal kun brukes til å finansiere reiselivsrelaterte fellesgoder, som for eksempel tilrettelegging av stier, toaletter, søppeltømming og informasjonsvirksomhet.

Har ikke glemt cruiseturistene

Innføring av et kommunalt besøksbidrag på overnatting, er første fase av regjeringens besøksbidragsprosjekt. I fase to vil departementet utrede besøksbidrag fra cruisevirksomhet, med mål om å innføre dette.

– Når det gjelder utfordringene knyttet til bobiler og villcamping, løser vi ikke disse nødvendigvis bare med betaling. Jeg vil oppfordre kommunene til å benytte seg av gjeldende handlingsrom til å regulere hvor bobiler og campingvogner kan parkere, sier Myrseth. 

På Svalbard blir det enda strengere regler enn på fastlandet. Der foreslår regjeringen at skatten skal gjelde også for cruiseturister. De lar det heller ikke være opp til lokalstyret å bestemme om de vil ha skatten.

– De som besøker Longyearbyen, må bidra til å finansiere den infrastrukturen og de tjenestene som reiselivet trenger. Regjeringen har derfor foreslått at det innføres en avgift på overnattingstjenester i Longyearbyen, og for hver passasjer som går i land fra eller går om bord i cruiseskip og ekspedisjonscruiseskip i Longyearbyen, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap).

På Svalbard skal inntektene fra skatten gå til offentlige tjenester og infrastruktur.

– Infrastruktur som vei, vann, avløp og energi er en forutsetning for reiselivsaktiviteten. I tråd med innspillene i høringen kan noe av midlene også brukes til «myk infrastruktur» som informasjonstiltak og reisemålsledelse, sier Aas-Hansen.

Powered by Labrador CMS