Ringer syke ansatte - halverte sykefraværet

- En trygg og åpen dialog med ledelsen er viktig, sier Ela Dale som er tillitsvalgt i Fagforbundet Vendla barnehage Asker kommune.

De 74 pilotbarnehagene i bransjeprogrammet for barnehage har lavere sykefravær enn ellers i bransjen. Tre barnehager i Asker har tatt aktive grep.

Publisert Sist oppdatert

– Se på meg! Femåringen med lyse musefletter tar sats og kaster seg utfor kanten på husken. Hun svever med armer rett opp og et stort smil før hun lander stående på brunt fallunderlag i Vendla barnehage.

IA-avtalen

  • Arbeidsministeren, LO, YS, Akademikerne og Unio og arbeidsgiverne i NHO, Virke, KS og Spekter forhandler nå om ny avtale for inkluderende arbeidsliv (IA-avtale).
  • Dagens IA-avtale skulle skulle bidra til en reduksjon i sykefraværet med 10 prosent fra nivået i 2018. 
  •  Fra 2018 til 2023 har sykefraværet økt med 17,5 prosent.

Det er 10 poeng i stil. Samme toppskår som Vendla barnehage har innkassert i sykefravær. Sammen med barnehagene Landøya og Nesøya utgjør Vendla Landøyasonens barnehager.

 Sykefraværet i de tre barnehagene med totalt 66 ansatte ble redusert fra 10,3 prosent til 5,3 prosent i fjor. 

De tre barnehagene er en del av IA-bransjeprogram for barnehager. IA-partene plukket fra 2018 ut sju bransjer med ekstra sykefraværsutfordringer, blant annet barnehager og sykehjem, til å delta i egne i egne programmer. 

– Medbestemmelse og fleksibilitet

Fire år senere viser tall fra IA-bransjeprogram for barnehager at programmet har hatt effekt. I 2018 var legemeldt sykefravær i bransjebarnehagene i andre kvartal 8,52 prosent. 

Tilsvarende tall for barnehager totalt var 8 prosent. Andre kvartal i år er situasjonen snudd: Legemeldt sykefravær i bransjebarnehagene var 8,5 prosent, mens bransjen hadde 9,3 prosent. 

– Dette viser at å jobbe partssammensatt og systematisk med arbeidsmiljø over tid gir resultater Men det er en lang vei å gå, sier spesialrådgiver Siri Klevstrand i KS.

Har nærværsgrupper

Ela Dale tillitsvalgt i Fagforbundet Vendla barnehage Asker kommune

Legemeldt sykefravær i alle barnehager var 23 prosent høyere enn gjennomsnittet i kommunene i andre kvartal i år.

Inne i Venda barnehage ha fire ledere benket seg rundt et lyst kaffebord. Nå forklarer de hvordan de halverte sykefraværet. 

Virksomhetsleder Camilla Graff Landøyasonen barnehager mener systematisk jobbing med nærvær og tett samarbeid mellom tillitsvalgte, ansatte og ledelsen er sentralt. 

– Vi har hatt nærværsprosjekter i Asker i to -tre år. Tiltakene består blant annet i nærværsgrupper der ansatte og ledere diskuterer sammen hva som skal til for at vi har det godt på jobben, sier hun.

Siv Elise Finsås (t.v), avdelingsleder i Vendla barnehage, Maria Bustetun, avdelingsleder i Nesøya barnehage, Ane Gjelle, avdelingsleder i Landøya barnehage og Camilla Graff virksomhetsleder i Landøyasonen barnehager i Asker kommune er med i IA-bransjeprogram for barnehager.

IA-bransjeprogram for barnehager

Programmet tilbyr verktøy og tiltak spesielt tilpasset barnehagesektoren, og fokuserer på å forbedre arbeidsmiljøet gjennom samarbeid mellom ledelse og ansatte.

Programmet har tre hovedsatsingsområder:

  • 1. «En bra dag på jobben» – et verktøy som hjelper med å identifisere og forbedre faktorer i arbeidsmiljøet som påvirker trivsel og effektivitet.
  • 2. HMS og helsefremmende arbeid – tiltak for å styrke helse, miljø og sikkerhet i barnehagen.
  • 3. «Tidlig inn» – et systematisk verktøy for forebygging av sykefravær, med fokus på tidlig intervensjon for å unngå langvarig fravær.

To gjennomgående temaer i programmet er partssamarbeid og hvordan arbeidsmiljøet påvirker kvaliteten på arbeidet som gjøres i barnehagene.

– Medbestemmelse og fleksibilitet har også mye å si. Det er kjempesentralt at ledere gir rom for autonomi, sier avdelingsleder Ane Gjelle.

Men hvor mye mulighet er det for handlefrihet, selvstendighet og egenstyring er det i en barnehage som styres av rutiner som samlingsstund, måltider og hviletid, kombinert med vakter, personalmøter og spisepauser? 

– Det handler om at de ansatte får brukt sine kunnskaper, at de blir sett og hørt. Har du en drivkraft, en interesse som du brenner for, skal du kunne bringe den inn i arbeidet i barnehagen, sier Gjelle. 

– Det er viktig å skape et arbeidsmiljø der de ansatte føler at de er viktige, sier Graff.

Avdelingsleder ringer syke

Lederne i de tre barnehagene har også sett at klare rutiner rundt sykmeldinger har effekt. Har en ansatt mer enn tre egenmeldinger i løpet maksimum seks måneder, skal leder og ansatt ha en samtale om sykmeldingene. 

Syke ansatte syke skal ringe barnehagen for å fortelle at de er syke, og avdelingsleder skal i løpet av dagen ringe den syke ansatte.

– Leder skal ikke snuse, det er kjempeviktig å klargjøre at man ringer for å ta vare på de ansatte. Vi må jobbe forebyggende. Arbeidsgiver har en tilretteleggingsplikt, sier Graff.

Sykefraværet økte igjen

De tre barnehagene er også et eksempel på hvor vanskelig det kan være å få has på sykefravær. I juli i år hadde det legemeldte sykefraværet økt til 10,3 prosent. Virksomhetslederen sier at årsakene ikke skyldes arbeidsmiljø i barnehagene.

Sykefraværet ble halvert, så doblet. - Økningen har naturlige årsaker, sier virksomhetsleder Camilla Graff i Landøyasonen barnehager.

– Vi har hatt graviditeter og operasjoner på samme tid. Det er uheldig, men slikt kan vi ikke styre. Noen av de sykemeldte er nå tilbake på jobb, og tallene viser en synkende trend i fraværet, sier hun.

– Må tilrettelegge

Utenfor Vendla barnehage skinner solen. Ela Dale har en flokk ivrige barn rundt seg. De hopper og spretter fra husker, lekebåt og klatrestativ. Dale, som er tillitsvalgt i Fagforbundet, mener at bransjeprogrammet for barnehager har vært nyttig.

– En trygg og åpen dialog med ledelsen er viktig. Vi må se både behov og muligheter for tilrettelegging når det er sykdom, sier hun.

Powered by Labrador CMS