Ordfører Kjartan Berland (H) i Lillestrøm er villig til å bruke av sparegrisen for å bremse gebyr- og avgiftsutviklingen i kommunen.

Trosset juridiske råd og dropper anke om eiendomsskatt

Med én stemmes overvekt sa formannskapet i Lillestrøm nei til å anke eiendomsskattesaken kommunen tapte i tingretten. Konsekvensen kan bli kostnader på over 200 millioner kroner.

Publisert

Tirsdag 3. september samlet formannskapet i Lillestrøm seg til et lukket møte hvor de diskuterte om de skulle anke dommen hvor kommunen tapte mot tre borettslag i en strid om beregning av eiendomsskatt

Striden har stått om hvorvidt en lokal reduksjonsfaktor skal komme i tillegg til en lovbestemt reduksjonsfaktor eller ikke. Dommen sier klart at den lokale reduksjonsfaktoren kommer i tillegg til den lovbestemte.

– Lite å tape på en anke

I saksframlegget til formannskapet skriver kommunedirektøren at hun mener tingrettens forståelse av kommunens skattevedtak ikke er riktig. Kommunedirektøren skriver at hun synes det er utfordrende å akseptere en dom der kommunens klare intensjon og ønske om likebehandling ikke er tatt med i betraktning.

Kommunedirektøren viser også til kommuneadvokatens vurdering av saken, samt en vurdering kommuneadvokaten i Bærum har gjort på forespørsel fra Lillestrøm. Kommuneadvokaten i Bærum anbefalte en anke, fordi han mente det var en realistisk mulighet for å oppnå et bedre resultat i lagmannsretten – samt at de negative konsekvensene var begrensede.

 Kommuneadvokaten i Lillestrøm pekte også på at man ikke kunne se for seg at kommunen kunne komme dårligere ut av en ankesak enn det som var status etter tingrettens dom.

– Dommen er veldig klar

Men etter et omforent forslag fra Høyre, Frp, V, KrF og Folkets Røst vedtok formannskapet i Lillestrøm med åtte mot sju stemmer at man ikke ønsker å anke dommen. Ordfører Kjartan Berland (H) vurderte ikke muligheten til å nå fram med en anke som særlig god.

– Tingrettsdommen er veldig klar, og vi ser jo også dommen fra Elverum-saken, både i tingretten og lagmannsretten der, er veldig klare. Derfor landet vi på at vi ikke ønsker å gå videre med anke i denne saken, sier Berland.

Dommen som nå blir rettskraftig, gjelder i prinsippet bare overfor de tre borettslagene som saksøkte kommunen. Spørsmålet blir så hvordan kommunen skal forholde seg til øvrige boligeiere som er i samme situasjon som borettslagene.

Ti borettslag har stevnet kommunen

– Vi har stevninger liggende i rettssystem fra ti borettslag. Det har også kommet inn flere klager til klagenemnda for eiendomsskatt. Det vi nå kommer til å gjøre, er ganske så raskt å få en ny sak fra kommunedirektøren der vi får gjennomgått kompleksiteten i saken. Både med tanke på økonomi og hvordan vi skal forhandle oss til dommen og hvordan vi skal løse det overfor alle innbyggerne, sier Berland

– Betyr det at du håper på å unngå en ny rettssak med de øvrige borettslagene?

– Ja da, jeg mener at denne dommen er klar. Vi har valgt ikke å anke den, vi aksepterer tingrettsdommen. Da blir det nå å finne ut hvordan vi skal løse dette, sier Berland.

– Hvor mye kan konsekvensene av denne dommen koste kommunen?

– Jeg vet de nå regner på det, men de grove anslagene som jeg fikk oppdatert i juni måned, var at vi snakker om en størrelsesorden 200 millioner.

– Kan det ende opp med enda mer enn 200 millioner?

– Ja, det kan det gjøre, avhengig av finregningen. Men jeg kan ikke si noe mer presist enn det grove anslaget som jeg òg uttalte meg om i juni. Så hvis du skal ha noen mer nøyaktige tall, så må vi vente til kommunedirektøren har oppdaterte tall.

Vi avvikle eiendomsskatten

– Hvordan vil dette virke inn på kommunens handlingsrom i årene framover?

– Det flertallet som ligger bak meg, vil jo avvikle eiendomsskatten i løpet av denne valgperioden her. Så det er jo noe som de fem samarbeidspartiene har jobbet med over tid for å se hvordan vi skal innarbeide det økonomisk. Men med det som nå skjer med tilbakebetaling, og hvordan dette skal beregnes inn, så er det klart at det vil òg få betydning for kommunens handlingsrom i 2024 og 2025. Akkurat hvordan det vil slå ut, må vi komme nærmere tilbake til, sier Berland.

Powered by Labrador CMS