Vil gå gjennom rutiner

Administrasjon. Sykkel-VM forsinket valgopptellingen fra Bergen. – Vi beklager sterkt, sier valgansvarlig Elin Solberg i Bergen.
Veiarbeider før Sykkel-VM forsinket valgopptellingen fra Bergen. Statsminister Erna Solberg (H) stemte på Apeltun skole i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ved 23-tiden var ikke en eneste av mandagens stemmer telt opp i Bergen.

– Vi beklager sterkt, sier Elin Solberg til Kommunal Rapport. Hun har vært leder av valget i Bergen siden 2007.

– De fleste kretsene var talt ferdig fra stemmestyrene, men ikke rapportert fra Bergen kommune slik det skulle vært gjort.

Bommet

– På henvendelser  fra media trodde jeg de referte til manglende endelig telling, og det gikk noe tid før jeg forsto at de foreløpige tallene ikke var frigitt. Det ble mye press i går, når det også ble forsinkelser på innleveringen av stemmesedlene fra stemmekretsene, forteller Elin Solberg til Kommunal Rapport i dag.

– Hva konkret er det som har skjedd?

– Man hadde bommet litt i forhold til rapportering på den foreløpige tellingen. Skanningen kom senere i gang. Det ble satt i gang en storstilt asfaltering. Det handlet om forberedelser til sykkel-VM.  Vi fikk inn siste krets 00.15, og fikk da en forsinkelse på en liten time. Vi var ferdig å telle rundt klokken 03.00 i natt. Sist gang var vi ferdig litt før.

– Er det greit at man er såpass forsinket?

– Forsinkelsen i forhold til endelig telling er kanskje ikke det største problemet. Problemet er man ikke friga tallene og fikk levert de foreløpige tallene. Det er de man jobber ut fra og ser tendensen. Den endelige tellingen er selvsagt viktig å få klar så snart mulig, og særlig når marginene er knappe mellom partiene.

Skandale?

BTs valgekspert og professor Johan Giertsen mente det var en skandale at stengte veier kunne forsinke stemmene i et stortingsvalg.

– At vi ikke frigjorde disse listene skapte frustrasjon. Man fikk ikke tall fra Bergen, erkjenner Elin Solberg.

– Vi må ta det på vår kappe. Asfaltering kan vi ikke gjøre noe med. Neste valg så vil det nok ikke være sykkel-VM.

– Får dette noen konsekvenser?

– Vi må gå gjennom våre rutiner og må ha bedre sjekklister på at alle operasjoner er gjort som skal gjøres i tellingen og rapportering av resultater.

– Vi synes det var veldig uheldig. Jeg skjønner at Sykkel-VM skal gjennomføres, men tidspunktet for asfalteringen var uheldig, det kunne vært greit med en dialog her med Statens vegvesen. De har gjort jobben sin og har nok ikke sett de konsekvensene det gav for valget.

Hun tror imidlertid ikke det har hindret folk fra å stemme - bare utsatt opptellingen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!