Nyheter

ALVORLIG: – Jeg ser veldig alvorlig på situasjonen og det gjør også ordføreren og fylkesmannen, sier statsråd Mæland til Kommunal Rapport etter møtet på statsrådens kontor. Her sammen med ordfører i Karasjok, Svein Atle Somby (til venstre).
ALVORLIG: – Jeg ser veldig alvorlig på situasjonen og det gjør også ordføreren og fylkesmannen, sier statsråd Mæland til Kommunal Rapport etter møtet på statsrådens kontor. Her sammen med ordfører i Karasjok, Svein Atle Somby (til venstre).

- Mye har sviktet gjennom mange år

Karasjok kommune møtte i dag Monica Mæland i Kommunal- og moderniseringsdepartementet – Det vi hører er veldig bekymringsfullt, sier statsråden.Her er problemene Karasjok skal slite med:

Publisert Sist oppdatert

– Det er mye som har sviktet her på mange områder gjennom mange år, sier statsråd Monica Mæland.

Tema for møtet mellom statsråd Monica Mæland, fylkesmann i Finnmark og Karasjok-delegasjonen var bekymring rundt situasjonen i Karasjok kommune.

Les også: Innbyggernes rettssikkerhet er ikke ivaretatt

Bekymringsfullt

Statsråd Monica Mæland kalte inn fylkesmannen og Karasjok til et møte tirsdag 21. august på statsrådens kontor.

– Jeg ser veldig alvorlig på situasjonen og det gjør også ordføreren og fylkesmannen. Vi er enig om virkelighetsbeskrivelsen. Det er et godt utgangspunkt for å håndtere dette videre, sier statsråd Mæland til Kommunal Rapport etter møtet.

 – Vi har hatt et godt møte, men det vi hører er veldig bekymringsfullt. Samtidig så er det en kommune som fullt ut erkjenner at de har store problemer og det går langt utover økonomi – som selvfølgelig er et problem, men det handler i det hele tatt om kultur og om manglende evne og kompetanse til å ta tak i de problemene kommunen har. Fylkesmannen har jobbet tett på Karasjok i mange år. Jeg opplever en ordfører som har både vilje og ønske om å løse situasjonen. Vi har fra statens side vært tydelig på at vi selvfølgelig skal stille opp. Dette er en ekstraordinær situasjon. Da må vi få på plass en plan som er realistisk, som er gjennomførbar og som man kan og vil stå i både politisk og administrativt, sier Mæland.

– Hvordan skal dere hjelpe Karasjok?

 – Vi er enig om at vi skal jobbe slik at vi får en plan som er gjennomførbar, som er realistisk, som kan følges opp og som vil gi resultater. Vi skal stille opp med kompetanse og ressurser for at Karasjok skal få hjelp, men det krever at du gjør et stykke arbeid. Også det trenger de hjelp til og da skal vi bistå med det.

Les også: Erkjenner at situasjonen er utfordrende

«Mye å gripe fatt i»

Her er problemene Karasjok skal slite med:

  • I forholdet mellom politikk og administrasjon
  • Manglende aksept for ledelse
  • Manglende aksept for beslutninger
  • Tidsfrister overholdes ikke, kommunen svarer ofte ikke på henvendelser fra offentlige etater og innbyggere
  • Manglende skriftlighet vedtak
  • Manglende styring og internkontroll og utfordring i forhold til kapasitet og kompetanse.
  • Problematisk å rekruttere og beholde kompetent arbeidskraft.
  • Fylkesmannen og andre tilsynsetater som fører tilsyn har påvist avvik på mange tjenesteområder.
  • Fylkesmannen har i flere år brukt mye ressurser på må følge opp politisk og administrativ ledelse gjennom notater, møter og veiledning.
  • Kommunen er også fulgt opp som Robek kommune og gjennom tilsyn og klagesaksbehandling, uten at dette har løst de store grunnelegende utfordringene kommunen har.

Kilde: Fylkesmannen i Finnmark

Statsråd Monica Mæland opplyser at departementet kommer hovedsakelig til å arbeide gjennom fylkesmannen og bistå fylkesmannen i arbeidet med å løse utfordringene til Karasjok kommune.

– Hva er neste post på programmet?

– Så langt har vi ikke kommet. Nå har vi først avklart alle problem. Dem er det mange av. Så har vi avklart viljen til å løse problemene. Så må vi komme tilbake til hvordan dette skal gjøres. Det er en kritisk situasjon, det må vi alle bistå Karasjok til å komme ut av. Først og fremst må politikere og administrasjon og Karasjok selv bistå slik at vi kan hjelpe.

– Er det kommet fram nye forhold i dette møtet som gjør at situasjon er kritisk – eller er det basert på det fylkesmannen har rapportert om tidligere?

– Kommunen har selv gått gjennom alle områder der de har utfordringer. Det er store utfordringer på alle områder. Her er det mye å gripe fatt i. Ordfører sier selv at de ikke har evnet å løse problemene og de trenger hjelp til å utarbeide en plan for å løse dette.

– Hva må til for at Karasjok kommune skal ut av denne krisen?

– Først og fremst at man har virkelighetsforståelse. At man ønsker og har midler til å løse det, sier Mæland.

Les også:Her er alle tabellene i Kommunebarometeret

Alvorlig situasjon

Ordfører i Karasjok, Svein Atle Somby, bekrefter at han er enig med virkelighetsbeskrivelsen til statsråden:

Det er en alvorlig situasjon og vi sliter på mange ledd. Vi trenger hjelp og er enig med fylkesmannen at vi trenger mer hjelp enn det fylkesmannen klarer å gi. Nå er vi her på statsrådens kontor. Jeg vil tro at dette kan ende godt, sier Svein Atle Somby.

– Har du blitt beroliget av de tiltakene eller lovnadene hun kommer med?

Jeg er overrasket og glad over at hun lover å bistå oss i dette arbeidet.

Han opplyser at situasjonen har blitt utfordrende over flere år, men at han nå er mest konsentrert om å se framover.

– Hvorvidt vi skal gå over tid og analysere hva som har gått galt, er jeg ikke så opptatt av. Nå får vi heller bruke krefter til å finne ut av hva vi skal gjøre, hva som er best framover.

– Oppleves det som et nederlag at dere må få hjelp av departementet for å løse utfordringene i kommunen?

Det er klart at man ønsker ikke å be om hjelp, men om man må – så må man. Vi kjenner oss det ansvaret at det her må vi gjøre. Nå er man her. Man ønsker helst å klare seg selv, men vi trenger hjelp og derfor er vi her, sier Somby.

Fylkesmannen:  Et bra møte

Det var veldig bra at statsråden reagerte så raskt og at vi fikk til et møte såpass fort etter at vi sendte et brev om situasjonen i Karasjok kommune. Det har vært et bra møte, sier fylkesmannen i Finnmark, Ingvild Aleksandersen til Kommunal Rapport.

– Har man konkretisert noe på hvilken måte man kan bistå?

 Så konkret er vi ikke kommet ennå. Det er en lovnad fra departementet om kompetanse og bistand til å se på hele situasjonen. Som fylkesmannen har du ansvar for å rapportere når du ser at rettssikkerheten ikke ivaretas. Verktøyene vi har til rådighet for å få kommunen til å gjøre sin del av oppgave har manglet. Vi tar det på alvor. Kommunen tar det på alvor. Sammen med departementet tror at kan få ryddet opp i mange problemstillinger, men det er politikere i Karasjok kommune som har ansvaret.

– Når ser du for deg at Karasjok kan være på stell igjen og innbyggernes rettssikkerhet ivaretatt?

– Jeg ser for meg at dette kan ta tid. Det er urealistisk at det løses på et eller to år. Dette kommer til å ta lengre tid. Fylkesmannen har fulgt situasjonen tett siden 2010. Vi har ikke flere verktøy igjen å bruke. Når ikke vi får svar på våre henvendelser, så får kanskje heller ikke innbyggerne svar på sine henvendelser til kommunen. Det er viktig at sentrale myndigheter får beskjed om at det er en sånn situasjon i en kommune. Det er godt å vite at vi har ressurser fra departementet.

 

Powered by Labrador CMS