– Jeg har ikke opplevd at troverdigheten i påstandene har vært av en slik art at de har svekket min autoritet som leder, sier rådmann Tor-Anders Olsen i Trøgstad. Arkivfoto: Ivan Tostrup
– Jeg har ikke opplevd at troverdigheten i påstandene har vært av en slik art at de har svekket min autoritet som leder, sier rådmann Tor-Anders Olsen i Trøgstad. Arkivfoto: Ivan Tostrup
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Trøster seg med god samvittighet

UKAS LEDER: – Det er bedre å være uriktig uthengt enn å ha dårlig samvittighet, mener rådmann Tor-Anders Olsen i Trøgstad etter å ha tilbakevist rykter.

Rådmannen i Trøgstad har i lengre tid vært utsatt for mer eller mindre direkte beskyldninger og hentydninger om suspekte forbindelser, kameraderi og korrupsjon. Det toppet seg nylig med et brev hele kommunestyret mottok fra en privatperson, og et innlegg på Facebook.

Ukas leder

Navn: Tor-Anders Olsen

Stilling: Rådmann i Trøgstad siden januar 2009

Alder: 64 år

Tidligere ledererfaringer: Plan- og miljøsjef i Fredrikstad kommune, samt flere lederstillinger i samme kommune både før og etter sammenslåingen.

 

Det førte til at ordfører Ole André Myhrvold (Sp) innkalte til høring om saken i et ekstraordinært formannskapsmøte 25. august. Etter å ha forklart seg, fikk rådmannen full støtte fra et enstemmig formannskap.

– Belastende

– Jeg opplevde møtet som veldig fint. Det var fint å få forklare hvordan ting er, og jeg har fått gode tilbakemeldinger både fra formannskapet, kolleger og andre, sier Olsen til Kommunal-Rapport.no.

– Så du rister dette lett av deg?

– Det har vært belastende på alle måter. Men jeg har vært trygg på innholdet, og at jeg er uriktig uthengt. Det ville vært mye verre hvis jeg skulle føle dårlig samvittighet eller at noe skurrer.

– Hvordan har du opplevd ryktene?

– Det er alltid veldig problematisk med rykter. Men heldigvis var påstandene av en slik art at det var lett å tilbakevise dem. Det er mye lettere å dokumentere at man ikke er i familie eller nabo, enn at man ikke kjenner noen. Ingen av påstandene har vært treffende.

– Ryktene har svirret en stund. Har de svekket din autoritet som leder?

– Nei, jeg har ikke opplevd det slik. Troverdigheten i påstandene har ikke vært av en slik art at det har  svekket min posisjon blant ledere og medarbeidere.

– Hvordan har ryktene oppstått, tror du?

– En gruppe foreldre ønsker seg en annen løsning for omsorgsboliger til deres barn enn den kommunen går for. De ønsker annen lokalisering, færre boliger og bofellesskap framfor individuelle omsorgsboliger. De ønsker å motarbeide det vedtaket kommunen har gjort. Det dreier seg om noen få foreldre, som også har sine støttespillere.

– Har dere ikke involvert brukere og pårørende i prosessen?

– Vi opplever at vi har hatt veldig tett kontakt med brukergrupper, men noen vil sikkert mene noe annet. Vi har fått en omforent og tydelig uttalelse på at alle ønsker individuelt eide omsorgsboliger, med Husbankfinansiering og momsfritak.

– Hvorfor er ikke påstandene om forbindelser mellom deg og byggefirmaet blitt tilbakevist før?

– De er tilbakevist tidligere. I en sak til kommunestyret i 2013 redegjorde jeg for min tidligere kontakt med personen de insinuerer at jeg har et uordentlig forhold til. Men noen ser seg ikke tjent med å akseptere det. Jeg har ingen annen forklaring.

– Tror du ryktene nå er lagt døde en gang for alltid?

– Det har jeg ingen sterk formening om. Enkeltpersoner har sagt at de ønsker å bruke alle midler for å motarbeide det grepet kommunen har valgt.

– Gode politikere

– Kofa har slått fast at dere har gjort en ulovlig direkteanskaffelse ved valg av rådgiver i en av byggesakene. Kofa har også fått en klage i den andre byggesaken. Hva har gått galt?

– Vi har gjennomført en konkurranse om rammeavtale for konsulenttjenester. Den er riktig gjennomført. Men vi har brukt feil metodikk i tildelingen av oppdrag innenfor disse rammeavtalene.

– Dere har nesten ikke investert de siste årene, før disse to byggesakene nå, som begge er klaget inn til Kofa. Kan ryktene ha oppstått som følge av manglende profesjonalitet fra administrasjonens side?

– Det er klart vi kunne hatt mer erfaring og vært dyktigere på innkjøp. Men jeg tror ikke disse ryktene har noen sammenheng med det. Hensikten, slik jeg ser det, er å skape tvil og usikkerhet hos politikerne i beslutningsprosessene i denne saken.

– Hvordan er Trøgstad-politikerne som arbeidsgivere?

– Jeg har ingen ting å klage på. Her har vi en dyktig politisk ledelse og mange gode politikere. Det har vært en krevende tid i Trøgstad, med gjentatte påstander rettet mot meg og min integritet. Men jeg har ikke opplevd at det er blitt uttalt formell kritikk eller mistillit fra politikernes side. Ikke engang tvil.