Vegard Venli har fått tildelt Flavius-prisen for 2015, for sitt arbeid med å gi offentligheten tilgang til aksjonærregisteret. Arkivfoto: Terje Lien
Vegard Venli har fått tildelt Flavius-prisen for 2015, for sitt arbeid med å gi offentligheten tilgang til aksjonærregisteret. Arkivfoto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Åpenhetspris til Kommunal Rapport-journalist

Kommunal Rapports journalist Vegard Venli er tildelt Flavius-prisen 2015 av Norsk presseforbund. Lokalpolitiker Bjørnar Moxnes (Rødt) var en av dem som fikk hederlig omtale.

Flavius-prisen deles ut årlig av pressen selv, og ble første gang delt ut i 2007, da til Lillesand kommune.

Venli får prisen for å ha gått i bresjen for å få åpnet opp aksjonærregisteret, en database med en rekke offentlige opplysninger som forvaltningen har holdt hemmelig helt til i fjor høst. Venli har i 2,5 år jobbet på vegne av Kommunal Rapport for å få innsyn i registeret.

“Mange har hatt nytte av at aksjonærregisteret nå er åpent. Vi har fått vite om eierinteresser blant stortingspolitikere, departementsråder, statssekretærer, politiske rådgivere, mediefolk, kommunetopper, for å nevne noen. Det gir samfunnet bedre grunnlag til å vurdere habilitet, og det gjør folk i sentrale posisjoner mer bevisste på bindinger og roller”, skriver juryen i sin begrunnelse.

Prisen er navngitt etter slaven Flavius, som levde i romertiden. Bare noen få i samfunnet kjente til hva som sto i lovene, og folk risikerte derfor lovbrudd fordi de ikke ante hva som var lov og ikke. Flavius fikk tak i lovene og publiserte dem for alle.

Norsk presseforbund delte også ut to hederlige omtaler, til journalist Tarjei Leer-Salvesen som har gjort en stor innsats for å gjøre postlister og andre offentlige dokumenter søkbare på nett, og til lokalpolitiker i Oslo Bjørnar Moxnes (Rødt) som i fjor høst ble frifunnet i Oslo tingrett for tiltalen om brudd på taushetsplikt.

 

Tidligere har en annen lokalpolitiker i Oslo, Ivar Johansen (SV), også fått hederlig omtale av Flavius-juryen for sitt åpenhetsarbeid.

Juryen har bestått av juryleder Anine Kierulf (forsker ved Senter for menneskerettigheter og juryleder), Alexander Øystå (redaktør i Vi Menn og assisterende direktør i Egmont Publishing) og Ståle Hansen (journalist i NRK).