Rektorer bør få økt styringsrett over arbeidstiden til lærerne, mener Mette Gundersen, som er gruppeleder for bystyregruppa i Kristiansand. Foto: Ap.
Rektorer bør få økt styringsrett over arbeidstiden til lærerne, mener Mette Gundersen, som er gruppeleder for bystyregruppa i Kristiansand. Foto: Ap.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-topp vil fjerne fagforeningsmakt

Tidligere statssekretær og nestleder Mette Gundersen i hovedstyret i KS mener det er på tide å fjerne retten som lærerorganisasjonene har til å si nei til lokale arbeidstidsavtaler som de ikke er fornøyd med.

Isfronten mellom lærernes organisasjoner og KS er total etter at lærerorganisasjonene, med unntak av Skolelederforbundet, nylig brøt forhandlingene med KS om ny arbeidstidsavtale.

To krav fra KS fikk lærerne til å se rødt; å forlenge lærernes arbeidsår med inntil seks uker og å fjerne arbeidstakerorganisasjonenes vetorett mot lokale arbeidstidsavtaler. Lærerne mener at det siste kravet er et prinsipielt angrep på den frie forhandlingsretten.

– Tror på samarbeid

Nestleder i KS Mette Gundersen, som representerer Ap, frykter ikke for at fagforeningenes makt vil pulveriseres hvis den sentrale arbeidstidsavtalen blir fjernet.

– Jeg har så stor tro på skoleeierne at jeg ikke tror de vil presse igjennom avtaler som lærerne er imot. Alle parter ønsker å skape en best mulig skole. Det tror jeg vi kan enes om.

– Er det et problem at du som Ap-medlem vil redusere makten til sentrale fagforeninger?

– Jeg har stor respekt for det fagforeninger sier og hevder. Som gammel tillitsvalgt er jeg selvfølgelig det. Men samtidig er KS i en situasjon der medlemmene klart ønsker å endre på den sentrale avtalen. Det gjelder både kommuner som er styrt av Ap og andre kommuner.

– Hvorfor bør skolelederne få økt styringsrett?

– Det handler selvsagt om at de som er nærmest skolen best kjenner de utfordringene som skolen har. Da den nåværende arbeidstidsavtalen ble laget, var skolene mye mer like og homogene enn skolene er i dag. Vi mener det er en styrke å kunne planlegge skoleåret lokalt.

– Lærerne frykter at kommunestyrene vil kutte enda mer i skolebudsjettene hvis en sentral avtale faller bort?

– Vi ser at flere kommuner allerede kutter i skolebudsjettene. Men skole er jo en lovpålagt rettighet elvene har. Vi ønsker heller ikke, eller kan se at endringene vil føre til større kutt i skolen. Jeg opplever at mange skoler i dag har så stramme budsjett at det ikke er mulig å kutte mer uten å kunne styre godt
 

* I dag har skolene mulighet til å inngå lokale arbeidstidsavtaler, men fagforeningene kan si nei hvis rektoren ønsker endringer som samlet sett er dårligere enn den sentrale avtalen.

* Hvis partene ikke gjenopptar forhandlingene, slik de gjorde etter forhandlingsbruddet i fjor, blir arbeidstidsavtalen en del av vårens hovedoppgjør.