Ekspert mener søppelkontrakt bør heves

Innkjøp. Søppelkontrakten i Oslo er brutt på så mange punkter at den bør heves, mener ekspert på offentlige anskaffelser. 
– Dessverre er offentlige oppdragsgivere generelt ikke flinke nok til å reagere når leverandører ikke greier å levere i henhold til kontrakten. De lar det bare skure og gå, sier advokat Marianne H. Dragsten. Arkivfoto: Terje Lien

Advokat Marianne H. Dragsten, som har jobbet med offentlige innkjøp i en årrekke, sier til NRK at kontrakten mellom Oslo kommune og Veireno bør heves. Etter at firmaet overtok søppelhentingen i hovedstaden i fjor høst, strømmet det inn med klager. Byrådet har selv bestilt en gransking av prosessen som ledet fram til at kontrakten ble tildelt firmaet.

Dragsten reagerer på at Oslo kommune skal ha akseptert at kjørerutene ble endret etter at kontrakten var tildelt.

– Jeg skjønner ikke at Oslo kommune tillater den type endring. Jeg vil si at det er brudd på regelverket for offentlige anskaffelser, sier Dragsten til NRK.

Generelt er hun kritisk til hvordan en del offentlige oppdragsgivere håndterer kontrakter:

– Dessverre er offentlige oppdragsgivere generelt ikke flinke nok til å reagere når leverandører ikke greier å levere i henhold til kontrakten. De lar det bare skure og gå,

Veireno vil ikke kommentere saken overfor NRK, mens renovasjonsetaten i kommunen mener selskapet ikke er forskjellsbehandlet.

Sist uke avviste kontrollkomiteen i Oslo å granske søppelskandalen inntil videre.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!