Det var ved kommunehuset i Frosta i Trøndelag at overgrepene skal ha skjedd.

Frosta-saken: Bistands­advokat sier de vurderer å klage på henlagte saker

Koordinerende bistandsadvokat for de fornærmede kvinnene i Frosta-saken sier de vurderer å klage på henlagte saker.

Publisert Sist oppdatert

Opprinnelig var det over 200 fornærmede i saken. I tiltalen som kom tirsdag, var antallet fornærmede redusert til 96. De øvrige sakene er henlagt.

– Vi vil foreta en vurdering av om disse henleggelsene skal påklages til Riksadvokaten i samråd med våre klienter, skriver koordinerende bistandsadvokat Tove Røddesnes i en pressemelding.

Det er hele fire bistandsadvokater i saken, men Røddesnes uttaler seg på vegne av dem alle. De har fått mange henvendelser fra pressen og uttrykker forståelse for at saken har medienes søkelys.

– Samtidig er det vanskelig å komme med en uttalelse «på vegne av de fornærmede». Det er like mange reaksjoner på tiltalen som det er antall fornærmede. Etterforskningen har vart i drøye to år, og ventetiden har for mange vært lang og belastende, sier Røddesnes.

– En belastende tid fremover

De er nå klare for hektiske forberedelser i forkant av den kommende rettssaken som starter 5. november.

– Det er tatt ut en alvorlig og omfattende tiltale. Det er mange berørte, og de aller fleste bor i Frosta kommune, sier Røddesnes.

– Det blir en belastende tid fremover for de fornærmede som er omfattet av tiltalen, og deres nærmeste, og en ber om at mediene utviser forsiktighet knyttet til kontakt med de fornærmede i saken.

96 fornærmede

Tidligere denne uken ble tiltalen mot den tidligere kommuneoverlegen i Frosta kommune i Trøndelag klar.

Arne Bye er tiltalt for ulike grader av seksuelle overgrep og misbruk av stillingen som lege mot totalt 96 kvinner, 88 av dem for voldtekt, i perioden 2004 til 2022.

Legen har tidligere nektet straffskyld.

Derfor identifiserer Kommunal Rapport Arne Bye

Tidligere kommuneoverlege og fastlege Arne Bye er tiltalt for kriminelle handlinger mot 96 kvinner. Han er tiltalt for voldtekt mot 88 av dem. 

Ved identifisering i kriminalsaker, må mediene veie offentlighetens informasjonsbehov opp mot belastningen det vil ha for den som omtales. Identifisering i denne saken vil være til belastning både for Arne Bye og for hans pårørende.

Arne Bye har vært fastlege og kommuneoverlege i Frosta kommune i en årrekke.

Forholdene han er tiltalt for, skal ha skjedd i kraft av stillingen som en betrodd lege. Tiltalen beskriver svært alvorlige forhold, og de skal ha pågått over lang tid. Som kommuneoverlege har Bye hatt betydelig innflytelse og nytt stor tillit blant Frostas innbyggere. Konsekvensene for lokalsamfunnet er store.

Han har ikke erkjent straffskyld.

Kommunal Rapport vurderer at alvorlighetsgraden, omfanget og maktforholdet i saken, tilsier at identifisering av tiltalte er riktig.

Powered by Labrador CMS