Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har litt å pirke på når det gjelder Kommunaldepartementets håndtering av kommunenes tilskuddsordning for særlig ressurskrevende helsetjenester.

Peker på svikt i sjekk av kommunenes helse-tilskudd

Kommunaldepartementet får påpakning fra Riksrevisjonen i forbindelse med tilskudd som er utbetalt for særlig ressurskrevende helse- og omsorgstjenester.

Publisert

«Ikke tilfredsstillende», lyder konklusjonen fra Riksrevisjonen. De har sett på hvordan departementet har håndtert tilskuddsordninger i kommunene for de særlig ressurskrevende tjenestene.

Svikten ligger i at man ikke har passet godt nok på at de er innrettet i tråd med reglene for økonomistyring i staten.

Flere ting mangler

Departementet har heller ikke fulgt opp svakheter i Helsedirektoratets kontroll og forvaltning av tilskuddsordningen, heter det i revisjonens oppsummering.

– Beregninger av tilskuddsbeløp krever informasjon som kommunene ikke har forutsetninger for å gi, konkluderes det i rapporten.

Riksrevisjonen mener Helsedirektoratet ikke har fått på plass et godt nok system for å kontrollere, forebygge, avdekke og korrigere feil i refusjonskrav som kommunene sender inn. Direktoratet har heller ikke gjort nok for å sikre lik praksis og forståelse av regelverket for ordningen, heter det videre.

Mildeste formen for kritikk

Riksrevisjonen landet på den mildeste formen for kritikk, som defineres som «ikke tilfredsstillende». Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt Pedersen la fram konklusjonen på en pressekonferanse tirsdag.

Kommunal- og distriktsdepartementet anbefales å sikre at reglene for toppfinansieringsordningen som gjelder ressurskrevende tjenester er utformet hensiktsmessig.

De mener også at det bør gjennomføres tilstrekkelig kontroll av kommunenes refusjonskrav. I tillegg bør kommunene få bedre veiledning for å sikre at reglene forstås og praktiseres likt.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS