I en fersk rapport konkluderes det med at uttalelser konstituert kommunedirektør Marius Nilsen i Gamvik har kommet med i mediene, ikke er forenelig med å være toppleder i kommunen .

Rapport betegner kommunedirektøren som «overdrevent selvsikker i sin rolle»

I en rapport kommer det fram at tilsettingen av Marius Nilsen som kommunedirektør i Gamvik utgjør et mulig brudd på arbeidsmiljøloven. Kommunedirektøren blir beskrevet som overdrevent selvsikker.

Publisert

– Det er et varsel mot ham, men det må varaordføreren selv ha vurdert, uttalte ordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Gamvik etter at kommunestyret konstituerte daværende varaordfører Marius Nilsen til ny kommunedirektør i desember i fjor.

Ordfører Ragnhild Vassvik (Ap) uttaler at hun ikke kjente til varselet mot Marius Nilsen, da han ble tilsatt som kommunedirektør.

Stiller spørsmål

Fakta

I slutten av august i fjor varslet de fire kommunalsjefene i Gamvik om at daværende varaordfører (Sp), og nåværende konstituert kommunedirektør, Marius Nilsen, hadde gått til verbalt angrep på kommunens administrative ledere i et lukket formannskapsmøte. 

Lederne mente at varaordføreren brøt kommunens etiske retningslinjer, og at han skapte frykt og usikkerhet blant de ansatte. 

Varselet omfattet også opptredenen til ordfører Ragnhild Vassvik.

«Marius Nilsen bryter, etter vår oppfatning, Gamvik kommunes etiske retningslinjer», skrev lederne i sitt varsel.

I slutten av august i fjor varslet ledergruppa mot daværende varaordfører Marius Nilsen (Sp). Lederne mente at Nilsen fremmet verbale angrep mot administrasjonen i et formannskapsmøte, og at dette var et brudd på kommunens etiske retningslinjer og skapte en frykt som gikk ut over de ansattes psykiske og fysiske helse. 

Da kommunestyret skulle tilsette ny kommunedirektør tre måneder senere, ble Marius Nilsen konstituert i rollen. 

KS-advokatene Solfrid Vaage Haukaas og Cecilie Sæther har undersøkt varselet, og de reagerer på konstitueringen av Nilsen.

«Vi stiller spørsmål ved at kommunen konstituerte Nilsen som kommunedirektør når det forelå et ubehandlet varsel mot ham som politiker», står det i den ferske rapporten fra KS-advokatene.

Se hva kommunedirektør Marius Nilsen svarer lenger ned i denne saken.

Ordføreren snudde

Det vises i rapporten til at Marius Nilsen to ganger tidligere har søkt på kommunedirektørstillingen i Gamvik, uten å ha nådd opp. 

Han ble konstituert av kommunestyret gjennom et benkeforslag, etter at Ellen Beccer-Brandvoll trakk sitt kandidatur rett før møtet. I rapporten kommer det fram at ordfører Ragnhild Vassvik (Ap) opprinnelig hadde foreslått kontor- og personalleder Siv Anita Steel til rollen, men ordføreren snudde.

«Vassvik hadde også opprinnelig foreslått Steel i forkant av møtet, men erfarte at hun ikke ville få flertall for henne», står det i rapporten. 

Derfor stemte ordføreren på Marius Nilsen i stedet.

Etterlyser tiltak

I etterkant av konstitueringen av Nilsen som kommunedirektør kom ledergruppa med et nytt varsel, der det fremmes påstander om at ansettelsen av Nilsen har ødelagt deres psykososiale arbeidsmiljø. 

Det ble pekt på at tillit, samarbeid, arbeidsglede og ledelse var fraværende. Dette har lederne også kommunisert til KS-advokatene, og i rapporten etterlyses det tiltak for å trygge de ansatte.

«Verken Nilsen, eller kommunen ellers, har truffet tiltak for å trygge dem i den situasjonen som oppsto etter at de hadde varslet. De hadde frykt for gjengjeldelse etter varsel», står det i rapporten.

«Overdrevent selvsikker»

I rapporten kommer det fram at Marius Nilsen mener at administrasjonen fungerer godt under hans ledelse. 

Til dette har KS-advokatene følgende merknader:

«Han synes å være overdrevet selvsikker i sin rolle, og synes i liten grad å reflektere over administrasjonens opplevelser etter at de hadde varslet på ham. Vi oppfatter ikke at han har gjennomført samtaler, eller på noen annen måte trygget de ansatte etter at han ble tilsatt», står det i rapporten.

Har bemerkninger

Konstituert kommunedirektør Marius Nilsen skriver i en tekstmelding til Kommunal Rapport at han har mottatt og lest rapporten.

– Det er noen punkter i denne som aktualiserer bemerkninger fra min side. Dette vil jeg gjøre i kommunestyret direkte og ikke via pressen, skriver Nilsen.

Kommunestyret skal behandle rapporten 18. september.

Mulig lovbrudd

Advokatene konkluderer med at tilsettingen av Nilsen som kommunedirektør muligens utgjør et brudd på arbeidsmiljøloven.

«Vi finner uansett at det utgjør et mulig brudd på arbeidsgivers aktivitetsplikt overfor dem som har varslet at kommunen tilsetter Nilsen uten å treffe tiltak som ivaretar deres psykososiale arbeidsmiljø», står det i rapporten.

Det vises til at arbeidsmiljøloven pålegger kommunen en omsorgsplikt overfor dem som har varslet, og en plikt til å påse at varslerne har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

«Om nødvendig skal kommunen sørge for tiltak som er egnet til på forebygge gjengjeldelse. Vi kan ikke se at kommunen har truffet nødvendige tiltak for å ivareta denne omsorgsplikten», skriver advokatene.

Omtalt i mediene

Ordfører Ragnhild Vassvik (Ap) uttaler til Kommunal Rapport at hun ikke var kjent med varslene fra ledergruppa mot Marius Nilsen før han ble konstituert kommunedirektør. 

– Vi kjente ikke til dette varselet, og det var kommunedirektøren som hadde ansvar for å behandle varselet, sier Vassvik.

Tre måneder før kommunestyret tilsatte Nilsen som kommunedirektør, sendte kommunedirektøren en bekymringsmelding til tidligere ordfører Alf Normann Hansen (SV). Der  gjorde han det klart at ledergruppa ikke våget å gå i politiske møter fordi de opplevde seg utskjelt av politikerne. 

I bekymringsmeldingen, som ble omtalt av både Kommunal Rapport og iFinnmark, ble Marius Nilsen omtalt som ekstra grov.

– Det var kjent fra mediene at ledergruppa opplevde Marius Nilsen som særlig belastende i politiske møter?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Vassvik.

Overlot til andre

– Hvorfor ble det ikke gjort tiltak for å trygge varslerne etter at dere ble gjort kjent med at lederne hadde varslet mot Nilsen?

 – Det jeg kan si er at vi har tatt varselet på alvor, og det har blitt behørig behandlet. Jeg ble kjent med at jeg var inhabil til å ha noe med varselet å gjøre, og jeg overlot derfor den videre behandlingen av varselet til andre aktører, sier Vassvik.

Kritikk for uttalelser i mediene

Det pekes i rapporten på at Marius Nilsen i etterkant av konstitueringen har stått fram i mediene som den « handlingsorienterte kommunedirektøren som rydder opp i tidligere rot og feil som andre har begått». 

I rapporten rettes det kritikk mot Nilsens uttalelser i mediene, uten at det pekes på hvilke konkrete uttalelser det er snakk om.

«Vi mener at Nilsens uttalelser i media ikke er forenelig med det som kan forventes av øverste administrative leder i Gamvik kommune», står det i rapporten.

KS-advokatene anbefaler blant annet at det må arbeides aktivt for å sikre administrasjonens ansatte får et forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø, og det pekes på at stillingen som fast kommunedirektør må lyses ut eksternt. 

Powered by Labrador CMS