En varslingsrapport konkluderer med at konstituert kommunedirektør Marius Nilsen i Gamvik har brutt kommunens etiske retningslinjer.

Får kraftig kritikk for sin opptreden: «Du kan klubbe så mye du vil, jeg hører ikke på deg»

Ledergruppa i Gamvik varslet mot Marius Nilsen mens han var varaordfører. Så ble han varslernes nærmeste leder. I en fersk varslingsrapport får Nilsen kraftig kritikk.

Publisert Sist oppdatert

«Etter vår oppfatning bryter opptredenen til Marius Nilsen med Gamvik kommunes etiske retningslinjer», står det i rapporten til KS-advokatene.

Ikke normal folkeskikk

KS-advokatene Solfrid Vaage Haukaas og Cecilie Sæther har undersøkt varslene mot Marius Nilsen og ordfører Ragnhild Vassvik (Ap). Den konstituerte kommunedirektøren må tåle mye kritikk i rapporten.

Fakta

I slutten av august i fjor varslet de fire kommunalsjefene i Gamvik mot at daværende varaordfører (Sp), og nåværende konstituert kommunedirektør, Marius Nilsen, hadde gått til verbalt angrep på kommunens administrative ledere i et lukket formannskapsmøte. 

Lederne mente at varaordføreren brøt kommunens etiske retningslinjer, og at han skapte frykt og usikkerhet blant de ansatte. 

Varselet omfattet også opptredenen til ordfører Ragnhild Vassvik.

«Marius Nilsen bryter, etter vår oppfatning, Gamvik kommunes etiske retningslinjer», skrev lederne i sitt varsel.

I de etiske retningslinjene til Gamvik kommune står det at folkevalgte og ansatte skal utvise normal høflighet og folkeskikk, og at dette gjelder både i skrift og tale. Advokatene mener at Nilsens opptreden var i strid med disse retningslinjene.

«Vi legger til grunn av han verken utviste normal høflighet eller folkeskikk i sin opptreden i møtet. Dette utgjør således et kritikkverdig forhold i tråd med hva som fremkommer i varselet», står det i rapporten.

Advokatene finner imidlertid ikke grunnlag for å konkludere med at Nilsens opptreden i seg selv utgjør et brudd på de ansattes psykososiale arbeidsmiljø.

Kommunal Rapport har kontaktet Marius Nilsen både på telefonen og på e-post for å gi ham tilsvar på rapporten til KS-advokatene, men han har ikke svart.

Ble klubbet

I rapporten kommer det fram at det var amper stemning i det lukkede formannskapsmøtet i slutten av august. KS-advokatene har hatt samtaler med til sammen ti personer, og i sin rapport konkluderer de med at Marius Nilsen snakket høyt og tidvis hevet stemmen til tilnærmet roping i formannskapets møte. Nilsen skal ha rettet kritikk mot daværende kommunedirektør Jan Magne Stensrud.

«Nilsen skal også ha gått hardt ut mot kommunedirektøren og oppfordret Stensrud om å si opp stillingen. Han har ikke latt seg stoppe av ordfører, som klubbet i møtet og forsøkte å avbryte og korrigere ham», står det i rapporten.

Ignorerte ordførers klubbe

Ordførerens klubbing skal ikke hatt noen effekt på Nilsens opptreden. Ifølge rapporten kom Nilsen med følgende uttalelser:

«Alf, du kan bare slutte å klubbe. Jeg kommer ikke til å slutte. Du kan klubbe så mye du vil, jeg hører ikke på deg.»

KS-advokatene betegner Nilsens opptreden i møtet som kritikkverdig.

«Husk at de er finnmarkinger»

Til advokatene har Marius Nilsen uttalt at han var kritisk til kommunedirektøren, og at han kan oppfattes som tydelig, frittalende og har en naturlig høy stemme.

«Han erkjenner at han kan ha blitt oppfattet som hissig, men mener selv at han var engasjert og tydelig. Folk oppfatter nå så forskjellig. Man må huske på at de er finnmarkinger», står det i rapporten.

Får «atskillig kritikk»

Uavhengig av Nilsens grunnlag for mistillit til kommunedirektøren mener KS-advokaten at Nilsens opptreden mot kommunedirektøren gir grunnlag for atskillig kritikk. Advokatene legger vekt på at det ble fremmet åpen kritikk og mistillit foran kommunedirektørens ledergruppe.

«Det er da ikke av stor betydning at møtet var lukket. Kommunestyret er arbeidsgiver for kommunedirektør. Det tillegger ikke enkeltpolitikere å skulle utøve arbeidsgiveransvaret, og arbeidsgiverfunksjonen bør skje på ryddige måter», står det i rapporten.

Tar lærdom

I et brev har Marius Nilsen gitt sine tilsvar til varselet. Her uttaler han at det er svært trist at hans verbale kritikk i møtet skal ha rammet varslernes psykiske og fysiske helse. Nilsen skriver at han har gått i seg selv og tar lærdom av saken.

KS-advokatene opplever imidlertid at Nilsen i liten grad gir uttrykk for forståelse for at administrasjonen reagerte på hans opptreden.

«Hans perspektiv synes å være at årsaken er dårlig møteledelse, og sier at han som kommunedirektør ville tatt sine ansatte og forlatt møtet. Med det erkjenner han, etter vårt syn, at de ansatte/daværende kommunedirektør ble utsatt for en uaktsom opptreden fra en politiker, men uten at han selv tar noe ansvar for dette», står det i rapporten.

Høylytt disputt

En drøy uke etter formannskapets møte valgte kommunedirektør Stensrud å si opp sin stilling, og det ble innkalt til et nytt ekstraordinært møte i formannskapet.

Også her ble det amper stemning. Ifølge rapporten skal Nilsen ha bedt kommunedirektøren bli med ut på gangen, og utartet det til en disputt med flere involverte. 

«Dette pågikk så høylytt, og over så lang tid, at de ansatte på økonomi ble bedt om å gå hjem. Vi finner grunnlag for å peke særlig på Nilsens rolle og opptreden i denne situasjonen selv om det selvsagt også er flere som har ansvar for at situasjonen eskalerte», står det i rapporten.

Sjokkert og satt ut

Seniorrådgiver Jakob Øien hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark var til stede på det aktuelle møtet, og i samtale med KS-advokatene har han beskrevet stemningen.

«Øien fra Statsforvalteren har gitt uttrykk for at han aldri har opplevd en så amper stemning blant politikere», skriver advokatene.

I rapporten pekes det på at seniorrådgiveren hos Statsforvalteren har jobbet i politiske organisasjoner i 12 år.

«Han ble satt ut og sjokkert av det han var vitne til», står det i rapporten.

Betydelig kritikk

Ifølge rapporten har Marius Nilsen uttalt at den høylytte disputten på gangen var av privat karakter, men dette støttes ikke av KS-advokatene. Det vises til at hendelsen skjedde i en pause i et politisk møte, og det pekes på at disputten hadde sammenheng med det som hadde skjedd i formannskapenes møter.

«Vi finner at det er grunnlag for betydelig kritikk», skriver advokatene.

Det pekes videre på at hendelsene i begge formannskapsmøtene samlet sett har skapt en utrygghet for de ansatte som kan være i strid med deres krav til et trygt psykososialt arbeidsmiljø og foranledige tiltak fra arbeidsgivers side.

– Noen har sluttet

I en felles uttalelse til Kommunal Rapport peker varslerne på at rapportens konklusjon fanger opp det viktigste i deres varsel og hvordan behandlingen av dette har vært. De peker på at ledergruppa har opplevd vanskelige arbeidsforhold etter at Marius Nilsen ble konstituert som kommunedirektør. 

– Noen ledere har sluttet, mens andre har vært sykemeldt, sier næringsleder Stein Arild Olaussen på vegne av varslerne.

Varslerne mener at kommunen må lyse ut stillingen som permanent kommunedirektør, og at kommunestyret må vurdere om Nilsen kan bli sittende etter denne rapporten. 

– Det må jobbes med samhandling mellom administrasjon og politikk, der man har motiverende, inkluderende og inviterende lederstil som skaper gode relasjoner på tvers. Politikerne har her ansvar, sier Olaussen.

 

Powered by Labrador CMS