Kari Elisabeh Kaski, finanspolitisk talsperson for SV, krever svar på hvor lenge kommunene vil få kompensert at det blir ulovlig å kreve eiendomsskatt på produksjonsutstyr og installasjoner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Kari Elisabeh Kaski, finanspolitisk talsperson for SV, krever svar på hvor lenge kommunene vil få kompensert at det blir ulovlig å kreve eiendomsskatt på produksjonsutstyr og installasjoner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kutt i maskinskatten smerter industrikommuner

Kommuner som rammes av at de borgerlige nå skroter maskinskatten, loves kompensasjon. Men SV vil vite hvor lenge kommunene kan regne med støtte.

Det er særlig kommuner med store industribedrifter som rammes av at det ikke lenger vil være mulig å ilegge eiendomsskatt på produksjonsutstyr og installasjoner, en såkalt maskinskatt.

I budsjettavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre er det enighet om at kommuner som rammes, skal få full kompensasjon oppad begrenset til 500 millioner kroner.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski peker på at Narvik er en kraft- og industrikommune, og på at kommunens samlede tap vil kunne være på 37 millioner kroner årlig fra 2022, først og fremst fra gruveselskapet LKAB.

– I lys av denne avtalen, kan finansministeren svare på hvordan og hvor lenge Narvik kommune skal kompenseres for tap av inntektene fra LKAB? spør Kaski finansminister Siv Jensen (Frp).

– Går ut over tjenester

Totalt for landets kommuner vil inntektsbortfallet ifølge Kaski utgjøre minst 800 millioner kroner årlig etter fullført omlegging.

– Dette vil gå direkte ut over kommunale arbeidsplasser og det kommunale tjenestetilbudet. Det er nå avgjørende at kommunene får avklart sin framtidige inntektssituasjon, skriver Kaski i sitt skriftlige spørsmål fredag.

For to uker siden protesterte nesten 150 ordførere og varaordførere utenfor Stortinget mot regjeringens forslag om å fase ut maskinskatten.

KrF-nederlag

At disse skatteinntektene forsvinner for industrikommuner, var en vesentlig bekymring for KrF i budsjettprosessen.

– Vi har vært tydelige i de pågående budsjettforhandlingene på at KrF ikke støtter forslaget om å fjerne maskinskatten, sa KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til NTB mens samtalene pågikk.

Men partiet klarte ikke å få flertall for å opprettholde maskinskatten, som i realiteten er en skatt på arbeidsmaskiner i verk og bruk.

I etterkant har Ropstad ment at kompromisset sikrer forutsigbarhet for næringslivet, samtidig som kommunene ivaretas.