Gudrun Grindaker, daglig leder i Norsk kommunedirektørforum, er ikke overrasket over tallene.

To av ti toppledere mener samarbeidsklimaet er verre etter kommunevalget

Detaljstyring og mistillit gjør arbeidsdagen sur for flere toppledere, viser kommunedirektørundersøkelsen.

Publisert Sist oppdatert

— Det er svært anstrengt forhold mellom ordfører og meg. Jeg opplever det veldig belastende. Det har aldri vært så krevende og belastende noen gang. Det er sånn at jeg gruer meg til å gå på jobb.

Kommunedirektør­undersøkelsen

  • Kommunedirektørundersøkelsen er en årlig spørreundersøkelse fra Kommunal Rapport.
  • Samtlige kommunedirektører får tilsendt et digitalt spørreskjema via kommunens postmottak.
  • I år ble skjemaet sendt ut i juni.
  • 154 kommunedirektører har besvart årets undersøkelse.

Kommunedirektøren bak sitatet over er en av flere som opplever at samarbeidsklimaet mellom politikk og administrasjon er blitt dårligere etter kommunevalget for snart ett år siden. 17,3 prosent mener at samarbeidsklimaet er verre enn før, viser Kommunal Rapports spørreundersøkelse blant kommunedirektørene.

Daglig leder Gudrun Grindaker i Norsk Kommunedirektørforum sier at tallene dessverre bekrefter det inntrykket foreningen sitter med.

— Dessverre overrasker det ikke. Vi jobber også med dette - hvordan kommunedirektører kan legge til rette for nye folkevalgte, så det blir et konstruktivt og ikke et konfliktfylt samarbeid, sier Grindaker.

Bildet er likevel ikke helsvart. 58 prosent mener at klimaet er som før, mens 21,3 prosent mener at det er blitt bedre etter kommunevalget.

Dette forsurer klimaet

Topplederne som opplever at samarbeidet fungerer dårligere, rapporterer om detaljstyring og mistillit.

«Det er enkelte politikere som kritiserer og kaller meg på Facebook og viser mistillit i møter. De er få, men det er en stor belastning i et lite samfunn. Det er uryddig og det ødelegger arbeidsmiljøet mitt», skriver en toppleder.

«Det er en ukultur blant enkelte politikere som bruker all sin tid på å gå inn i alle detaljer i administrativ drift. De legge konstant opp til en konfliktlinje og leter etter feil i en allerede hardt rammet kommune som skal forsøke å bli økonomisk bærekraftig», skriver en annen.

Grindaker sier at det kan hende det har kommet en del nye folkevalgte der rolleforståelsen ikke er helt på plass.

—  Folkevalgte gjør mange vedtak. Men det er ikke smart å detaljstyre administrasjonen. Det ansvaret ligger hos kommunedirektøren. Folkevalgtopplæringen til KS er ekstremt viktig. Det burde nesten vært pålagt å gå gjennom den, sier Grindaker.

Kommunal Rapport har lovet topplederne i denne saken anonymitet, og har derfor ikke kunnet verifisere toppledernes erfaringer eller konfrontere ordførerne det gjelder.

Skulle rydde opp

Kommunal Rapport har snakket med en erfaren kommunedirektør som forteller at det nye kommunestyret startet med en ambisjon om «å rydde opp» i kommuneadministrasjonen. Ifølge topplederen tropper politikere opp på lærerværelser og i andre deler av virksomheten for å lytte til klager fra ansatte.

Kommunedirektøren opplever at rykter og sladder presenteres i kommunestyresalen som sannheter om kommunens virksomhet. 

— Ordføreren prøver å instruere saksbehandlere i hvordan sakene skal skrives. Det virker som om ordføreren heller vil være kommunedirektør enn ordfører, sier topplederen.

— Hva tror du er grunnen til at det har blitt slik?

— Jeg vet egentlig ikke hva som skjedde. Med forrige ordfører hadde jeg veldig godt samarbeid. Vi var enige i mye, og fikk til veldig mye. Vi hadde god kjemi og god dialog. Det har jeg ikke med nåværende ordfører, sier topplederen.

Gjensidig tillit mest vanlig

Grindaker synes det er trist å høre at toppledere opplever at folkevalgte åpent kritiserer dem i sosiale medier. Hun sier at det verken er god folkeskikk eller god arbeidsgiverpolitikk.

— Folkevalgte skal kunne komme med kritikk. Men det må skje på en ryddig måte og i riktige fora. Det er viktig at man i en kommune leter etter feil for å bli bedre. Formålet må ikke være å skulle «ta» noen. Ved feil er det systemer og strukturer man må jobbe med, sier Grindaker.

Kommunal Rapport har også spurt kommunedirektørene om forholdet mellom politikk og administrasjon er preget av gjensidig tillit. Her vender det store flertallet (85,4 prosent) tommelen opp (se grafikk). Det er en svak nedgang fra 2023 (91,5 prosent) og 2022 (88 prosent).

9,3 prosent av topplederne er derimot helt eller delvis uenig i at det er gjensidig tillit mellom politikk og administrasjon. Andelen er nesten doblet fra i fjor. I 2023 svarte 5,1 prosent av topplederne det samme.

Powered by Labrador CMS