Narvik kommune ble slått sammen med deler av Tysfjord og Ballangen fra nyttår 2020. og hevder seg nå på Kommunebarometeret.

Kommuneportrettet

Nye Narvik blant topp 100

Narvik klatrer 16 plasser på årets kommunebarometer og ender for første gang blant topp 100.

Publisert

Narvik går fram i åtte av totalt 12 sektorer på Kommunebarometeret i 2024. Mye av årsaken er framgang i store sektorer som pleie og omsorg. Arbeidsledigheten i Narvik er lavere enn landsgjennomsnittet, men kommunen hevder seg ikke innen økonomi, og kommunen kan vente seg en nedgang i befolkningstallet.

TJENESTER 

Plassering på Kommunebarometeret

KOMMUNEBAROMETERET:  Narvik kommune ble slått sammen med deler av Tysfjord og Ballangen fra nyttår 2020. Den nye kommunen har gått fram hvert år på Kommunebarometeret siden 2021 og ender i år for første gang blant de 100 beste. 

ÅPENHET: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Narvik rangert på en 86. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 129. plass.

ØKONOMI

Sammenslåingskommunen klatrer en plass og havner på en 275. plass på Kommunebarometeret i denne kategorien.

Driftsresultat

DRIFTSRESULTAT: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt betydelig svekket og er nå på minussiden. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på – 3,77 prosent i fjor. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Narvik leverte et korrigert netto driftsresultat på – 3,85 prosent av brutto driftsinntekter. Året før lå Narvik på plussiden med et driftsresultat på 2,34 prosent.

DISPOSISJONSFOND: I 2023 var disposisjonsfondet til Narvik 6,2 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed betydelig lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 14,25 prosent. Det betyr at Narvik har et dårligere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

FINANS: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,85 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Narvik var dette tallet 2,86 prosent.

Befolkningsprognose

NÆRINGSLIV

KOMMUNE-NM: I NHOs kommune-NM for 2024 ble Narvik rangert på 208. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien kompetanse, med 43. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for arbeidsmarked med 314. plass.

ARBEIDSLEDIGHET: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Narvik 1,5 prosent ved utgangen av august. Landsgjennomsnittet for august var 2 prosent.

FRAMTIDA

FOLKETALL:   I Narvik bor det litt omtrent 21.500 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil reduseres med 5 prosent fram mot 2043.

KLIMA OG NATUR: De siste fire årene er Narviks klimagassutslipp redusert med 2,2 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,85 prosent. Kommunen ligger på en 305. plass i denne sektoren. Kommunen går hele 140 plasser tilbake i denne sektoren. En av årsakene er reduksjon i andel husholdningsavfall levert til gjenvinning og biogassproduksjon.

Narvik

Innbyggere: Omtrent 21.500
Ordfører: Rune Edvardsen (Ap)
Rådmann: Lars Skjønnås
Robek: Aldri

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 17. juni i 2024.

Powered by Labrador CMS