Nyheter

Trude Brosvik (KrF) var blant flertallet i Sogn og Fjordane som gikk inn for en vestlandsregion. Foto: Birthe Johanne Finstad/Sogn og Fjordane fylkeskommune
Trude Brosvik (KrF) var blant flertallet i Sogn og Fjordane som gikk inn for en vestlandsregion. Foto: Birthe Johanne Finstad/Sogn og Fjordane fylkeskommune

Ni ja og åtte nei i fylkene

Ni av ti fylkeskommuner som har fattet vedtak, går inn for sammenslåing med andre. Her får du full oversikt over vedtakene som er fattet.

Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er oppdatert med alle vedtak i fylkestingene. 

Det er nå full innspurt i fylkeskommunenes behandling av regionreformen. Stortinget har vedtatt at det skal være om lag ti regioner i et framtidig regionalt politisk nivå, og fristen for fylkeskommunene til å finne fram til egne løsninger og komme med sine innspill til Kommunaldepartementet og Stortinget, går ut nå.

Disse sier nei

Sist uke sa Akershus nei til regionen Viken. Det samme gjorde Østfold. Samtidig vedtok Oslo bystyre å sende et brev til Stortinget med bønn om å fortsatt få stå alene også etter regionreformen. 7. desember fattet også Finnmark vedtak om at fylket ønsker å være en selvstendig enhet i det nye regionkartet.

Både Rogaland og Møre og Romsdal vedtok tirsdag 13. desember å bli stående alene. Hedmark og Oppland sa denne uka begge nei til å slå seg sammen til region Innlandet.

Disse sier ja 

Derimot har Sogn og Fjordane gått inn for å bli en del av en vestlandsregion sammen med Hordaland og Rogaland. Hordaland har også sagt ja til sammenslåing med Sogn og Fjordane og kommuner i Nord-Rogaland. I tillegg sa fylkestinget i Nordland 7. desember ja til å fortsette samtalene med Troms, som kan bli foreslått som én ny region. I Nordland er ja-vedtaket ikke endelig; fylkestinget vil ha saken tilbake i februar, selv om fylkeskommunene egentlig har fått frist til nyttår med å fatte vedtak.

8. desember sa fylkestinget i Telemark nei til bare å slå seg sammen med Vestfold, som det var framforhandlet avtale med. Flertallet vil i stedet ha sammenslåing også med Buskerud, som på sin side brøt forhandlingene med Vestfold og Telemark tidligere i år. Vestfold har også sagt ja til Buskerud, Telemark og Vestfold (BTV)-regionen, og vil helst ikke gå sammen med Telemark alene. Buskerud har også stemt ja til sammenslåing, men ikke med Telemark og Vestfold - derimot med Østfold og Akershus, som på forhånd stemte nei til Viken-regionen. 

Aust-Agder vedtok tirsdag 13. desember sammenslåing med Vest-Agder, som også vedtok å bli med i et samlet Agder.

Troms vedtok fredag 16. desember å samtale videre med Nordland. Dersom det ikke blir en sammenslåing, bør fylkesgrensa flyttes sørover til Tysfjord, mener fylkestinget.

Trøndelagsfylkene har allerede vedtatt å gå sammen til en ny region, og behandler ikke spørsmålet i denne runden.

Powered by Labrador CMS